perjantai 5. maaliskuuta 2021

Sosiaalisesta havainnontekokyvystä

 Sosiaalista havainnontekokykyä parantaa herkkyys. Niinpä nuoret vasta elämistä opettelevat, jotka haluavat opetalla kaiken kunnolla oikein, herkästi, tunnelmasävyin, nyassein ja ihan oikein, havaitsevat usein paljon ja selkeästi, kun taas kokeneista urautuneet havitsevat vähemmän ja mielivaltaa käyttävät eivät havaitse melkein mitään.

Havainnontekokykyä parantaa myös avoimuus uudelle. Niinpä urautuneet työntekijät eivät useinkaan havaitse paljoakaan, paitsi ehkä joitaion tiettyjä yksittäisiä juttuja, eivät monimutkaisa, vaan niiden sijasta usein väittävät jotakin, mikä olisi luonteva uoma heille. Niinpä tavallisen ihmisen arikijärki on usein sosiaalisissa asioisa parempi kuin ammattialiseen luottaminen.

14.3.2021   Ammatteja on monia erilaisia. Monen niistä tehtävät kuulostavat vapaa-ajan elämältä, mutta kun noita taitoja kokeilee, niin ammattilainen osaa paljon enemmän, sillä kyseessä on yleensä kokonainen ammattitaito. Samoin itse ei eikä muu muiden alojen ihminen osaisi ollenkaan arvioida, kenellä olisi riittävät taidot ja sopivat arvot johonkin työhön, kun taas ko alan ammattilaiset oman osaamisensa perusteella tietävät, mikä meni oikein ja mikä väärin työnhakijan taidoissa, ja niin osaavat valita ammattitaitoisen ja motivoituneen työntekijän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti