sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Sosiaalista maailmankuvaa

Jonkinlaista sosiaalista perusmaailmankuvaa, jonka avulla hahmottaa, millainen kukakin on, kuka mitäkin saa tehdä ja kuka tulee kenen kanssa juttuun. Koirani ei tuntunut tätä etukäteen itse osaavan.
Ihmisillä on tyypillisesti useita kiinnostuksenkohteita ja elämänalueita joilla viihtyvät sekä erisuuruisia taitoja. Jotkut kantavat vastuuta ja jotkut eivät. Kaksi ihmistä ei yleensä ole samanlaisia, mutta ammattiopinnot tuovat joitakin samantapaisia perustaitoja. Niinpä yksi ihminen ei yleensä voi korvata toista tekemisessä, mutta ammattikoulutuksen mukaisissa asioissa joskus voi toinen saman koulutuksen käynyt korvata. Samatkin asiat ihmiset tekevät yleensä eri tavoin, eri elämänalueita myöten sen mukaan, miten suuntautuneita ovat. Sitä paitsi moni tekeminen on sellainen,että ihmienn puuhaa sitä vähän kuin harrastusta, omaksi ilokseen, koska sopii sellaiseen, eikäsilloin ole mielekästä häntä siinä korvata toisella, jollei sitä itse asian vuoksi tarvita. Korkean aseman ja laajan vaikutusalueen saa, jos on sekä taitava että kantaa kylliksi vastuuta tekeojensa seurauksista tuossa asemassa. Jollei kanna, niin menee pieleen ja se on paha teko eikä lupa mutta onhan sellaistakin, joskus paljonkin. Usein korkea asema ei tuo paljon vapauksia, koska se on pikemminkin velvoite, mutta sivistys, sivistyksen noudattaminen tuo paljon vapautta. Sivistykseen on koottu parhaat ratkaisut monesta asiasta, ne jotka on halutta nuoremmalle polvelle opettaa jotta pärjäisivät elämässä ja maailma pysyisi hyvänä elää.
Ihmiset tulevat usein hyvin toimeen sellaistan kanssa, joilla on samoja kliinnostuksenkohteita ja aika lailla sama taitotaso, mutta hyvä seura on usein pikemminkin jonkin erilaisen toisen arvostamamn vahvuuden tuova ja lisäksi samoin harrastunut muutamalta puolen, eikä tarkalleen kuin kaksi marjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti